header banner
Default

Efter en "rigtig god" samtale med Putin overvejede Musk at lukke internettet i Ukraine


Tesla-milliardæren blev ifølge topembedsmand nervøs for, hvordan Starlinks betydning for Ukraine blev opfattet i Kreml.

I februar kaldte Elon Musk selv i et tweet de såkaldte Starlink-satelitter for "rygraden" i Ukraines militære kommunikation.

Men kun få måneder forinden overvejede direktøren i blandt andet virksomhederne SpaceX, Tesla og X at trække stikket til Ukraines internetforbindelse via Starlink-satellitterne.

Vi vil ikke være med til at eskalere en konflikt, der kan lede til Tredje Verdenskrig

Elon Musk, direktør i blandt andet SpaceX

Det kan magasinet The New Yorker skrive på baggrund af et interview med den tidligere højstående embedsmand i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, Colin Kahl.

Ifølge embedsmanden fik han tilbage i efteråret til opgave at standse Elon Musk i at fjerne internettet i de yderste dele af Ukraine.

En opgave, der opstod, fordi Musk på daværende tidspunkt var bekymret for, hvordan Starlink-satellitternes månedlange operation i Ukraine ville blive opfattet i Kreml i Rusland, skriver magasinet.

Blev nervøs

VIDEO: Elon Musk threatens to pull internet access in Ukraine after ambassador tells him to "f*** off"
Washington Post Shorts

I sit tweet fra februar adresserede Elon Musk selv sin bekymring:

- Vi vil ikke være med til at eskalere en konflikt, der kan lede til Tredje Verdenskrig, lød det fra direktøren.

I oktober, altså måneder forinden, beskrev Elon Musk ifølge Colin Kahl, hvordan han havde haft "en rigtig god samtale med præsident Putin" i Rusland, og det fik ifølge embedsmanden bekymringen i Pentagon til at vokse.

- Min konklusion var, at han blev nervøs for, om Starlinks involvering i stigende grad blev set i Rusland som værende en mulighed for den ukrainske indsats i krigen, og at han ledte efter en måde at formindske de bekymringer, siger Kahl til The New Yorker.

You’re smart enough not to swallow media & other propaganda bs.

Starlink is the communication backbone of Ukraine, especially at the front lines, where almost all other Internet connectivity has been destroyed.

But we will not enable escalation of conflict that may lead to WW3.

— Elon Musk (@elonmusk) February 12, 2023

Gør ikke en ende på krigen

VIDEO: Musk 'blocked Ukraine military access to internet'
Channel 4 News

Starlinks satellitter drives af SpaceX og leverer internet til selv de mest afsidesliggende egne af verden, som ellers er uden dækning.

Per juni 2023 var lige knap 5000 af virksomhedens satellitter i kredsløb om Jorden, og heraf gav en række af dem internet til yderområder af Ukraine.

Da samtalen mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Elon Musk skulle have fundet sted, havde der for nylig været store udsving i forbindelsen i Ukraine, og det gav ifølge ukrainske soldater "kaos" ved frontlinjen, skriver The New Yorker – blandt andet i form af isolerede militærenheder, som var nødsaget til at køre til fronten uden at være inden for radioens rækkevidde.

Til mediet udtaler Kahl desuden, at han tænkte: "Åh Gud, det her er ikke godt", da Musk nævnte sin samtale med den russiske præsident.

- Hvis du cutter det her (internetforbindelsen i Ukraine, red.), så gør det ikke nogen ende på krigen, sagde han til Tesla-rigmanden.

I juni indgik Pentagon og SpaceX en kontrakt, der gør det muligt for ukrainerne at blive ved med at benytte sig af internet fra Starlink-satellitterne. Kontrakten blev indgået, efter Musk i efteråret udtrykte bekymring for, at Starlink-terminalerne var for dyre for SpaceX at donere til ukrainerne.

Sources


Article information

Author: Matthew Cohen

Last Updated: 1702366322

Views: 659

Rating: 4.3 / 5 (69 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Matthew Cohen

Birthday: 1976-10-05

Address: 9980 Olivia Fords, South Davidview, UT 33847

Phone: +4811544604174241

Job: Investment Banker

Hobby: Backpacking, Camping, Chocolate Making, Snowboarding, Woodworking, Telescope Building, Skydiving

Introduction: My name is Matthew Cohen, I am a artistic, intrepid, dedicated, honest, radiant, exquisite, persistent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.